Starší článek Novější článek

4 MÝTY O POTRÉNINKOVÉ VÝŽIVĚ 1.díl

  • Články o výživě a tréninku
  • před 7 lety

Představíme si další článek s názvem: *4 MÝTY O POTRÉNINKOVÉ VÝŽIVĚ 1.díl*:

1.MÝTUS: Potréninková výživa musí obsahovat bílkoviny i sacharidy

Teorie mýtu:
Bílkoviny po tréninku jsou potřeba, abychom snížili odbourávání bílkovin z našich svalů a posílili syntézu bílkovin pro růst svalové hmoty. Sacharidy jsou potřeba pro doplnění glykogenových zásob.

Vědecké důkazy:
Abychom porozuměli tématu potréninková výživa, musíme nejprve vědět, že svalová hypertrofie je výsledkem toho, že syntéza bílkovin převyšuje jejich rozpad.
Syntéza bílkovin je proces díky němuž budujeme svalovou hmotu. Přijímáním bílkovin snižujeme jejich rozpad ve svalech a zvyšujeme jejich syntézu. Konzumování bílkovin před a po tréninku se ukázalo, jako vhodné pro zvýšení síly a zvětšení svalových vláken. Přijímání proteinů po tréninku je tedy správným řešením. Ale co sacharidy ?
Ukázalo se, že efekt inzulínu na syntézu bílkovin nic nepřidává efektu přijímání bílkovin po tréninku na syntézu bílkovin nebo jejich rozklad. Sacharidy tudíž nejsou nezbytnou částí potréninkové výživy, pokud přijmeme dostatek proteinů k maximální stimulaci syntézy bílkovin.
Kolik je tedy dostatek bílkovin ? Ideální je 20-25g bílkovin a 10g esenciálních aminokyselin. To udělá stejný výsledek.
Tak proč pořád slyšíme o přidávání sacharidů do našeho potréninkového nápoje ? Lidské tělo bude doplňovat zásoby glykogenu i bez konzumace sacharidů ihned po tréninku. Nicméně konzumace sacharidů po tréninku může pomoci k tomu urychlit tento proces.
Pro sportovce, kteří trénují několikrát denně nebo tráví čas dlouhou aerobní aktivitou jsou sacharidy po tréninku vhodné, ale po tréninku v posilovně nejsou nutností. Vaše tělo totiž doplní glykogenové zásoby před vaším dalším tréninkem pokud trénujete pouze jednou denně.

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.