Starší článek Novější článek

NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY O HUBNUTÍ

  • Rady pro začátečníky
  • před 7 lety

*NEJČASTĚJŠÍ OTÁZKY O HUBNUTÍ *

1) Jak mám s hubnutím začít ?
Začátky jsou vždy těžké, mnoho lidí to právě díky nim vzdá za několik dní. Nejlepší cestou je přecházet postupně, postupně zařazujte do vašeho dosavadního jídelníčku zdravější a vhodnější varianty. Časem si začnete zvykat a poté si sestavíte plnohodnotný jídelníček, který budete dlouhodobě dodržovat. To samé platí i u pohybu, pokud nejste zvyklý na pravidelný pohyb, tak začněte postupně. Pokud totiž přepálíte začátek, je větší pravděpodobnost, že to vzdáte dříve. Začněte s pohybem například 3-4x týdně a poté navyšte postupně frekvenci.

2) Jaké potraviny jsou nejvhodnější do mého jídelníčku ?
V jídelníčku rozlišujeme tří základní makroživiny, to jsou bílkoviny, sacharidy a tuky. Všech těchto živin musíme mít dostatek, aby tělo správně fungovalo. Mezi nejvhodnější zdroje bílkovin patří například kuřecí, krůtí, hovězí maso, ryby, vejce, řecké jogurty, cottage. Jako vhodné zdroje sacharidů považujeme například brambory, rýži, špaldové těstoviny, ovoce, ovesné vločky, kuskus, batáty. Nejlepšími zdroji tuku jsou například vejce, oleje, ořechy, avokádo, sýry.

3) Jak si mám sestavit jídelníček ?
Sestavení jídelníčku bývá často velkým problémem. Základem při sestavování je mít spočítaný energetický výdej, na základě kterého si určíte vhodný energetický příjem. Při hubnutí byste se měli nacházet v kalorickém deficitu, ideálně 500 kcal. Pokud máte nastaven vhodný kalorický příjem, rozdělíte tento příjem vhodně do makroživin.
Pokud máte zájem o sestavení podrobného jídelníčku nebo tréninkového plánu na míru, klikněte sem: https://shop.ziskejtelo.cz

4) Stačí mi cvičit doma nebo musím jít do posilovny, pokud chci zhubnout ?
Pokud jde o redukci tuku, obě možnosti vám pomůžou. Efektivnější cestou je sice posilovna, kde máte větší výběr cviků, ale samozřejmě můžete cvičit i doma. Nejlepšími cviky na doma pro hubnutí jsou například dřepy, výpady, výstupy na lavičku, plank, hyperextenze, kliky, dipy, zkracovačky.

5) Kolik kilogramů mohu zhubnout za měsíc ?
Je důležité myslet na to, že váha není hlavním ukazatelem úspěšného hubnutí. Tím pravděpodobně nejlepším je zrcadlo, následně například míry. Změřte si míry na začátku hubnutí a porovnejte například za měsíc. Obecně se správné hubnutí pohybuje kolem úbytku 0,5-1kg hmotnosti za týden.

6) Musím pít jen vodu při dietě ?
Doporučujeme pít pouze vodu, čaje nebo kávu. Občas můžete zařadit pití “bez cukru”, “light” či “zero”. Nemají totiž žádnou energii a vaší dietě nijak neškodí. Pijte je ale s mírou, kvůli umělým sladidlům. Nejlepší tekutinou je samozřejmě obyčejná voda v průběhu celého dne, ráno si do sklenici vody zkuste vymačkat citron.

7) Kolikrát do týdne mám cvičit k efektivnímu hubnutí ?
Pokud se cvičením začínáte, postačí vám cvičit 3-4x týdně, než si zvyknete na pravidelný pohyb. Postupem času můžete zvyšovat frekvenci tréninků, dbejte ale vždy na dostatečný odpočinek a regeneraci, která je důležitým faktorem při hubnutí.

8) Jakým potravinám se mám vyhýbat ?
Vyhýbejte se určitě zbytečně sladkým a tučným potravinám. Určitě se také vyhýbejte slazeným nápojům, ty totiž obsahují opravdu velké množství sacharidů a jsou velkým pomocníkem při nekontrolovaném tloustnutí.

9) Jak dlouho mám dietu držet, mohu opět poté jíst zase normálně ?
Proces proměny postavy není nic na krátkou dobu a nikdy nekončí. Vždy se můžete někam posouvat, pokud se dáte na tuto cestu, k vašemu starému stravování se již nevracejte. Pouze můžete po dosažení svých cílů zvýšit energetický příjem a postavu si udržovat.

10) Fungují spalovače tuku, vyplatí se je kupovat ?
Většina spalovačů tuků je pouze marketingovým tahem, většina těchto legálních spalovačů vám přímo tuk opravdu nespálí. Tyto spalovače na bázi kofeinu vám dodají více energie, tudíž můžete jet intenzivnější trénink, kterým můžete zrychlit metabolismus a pálení tuků. Slouží tedy spíše jako podpora spalování tuků, nikoliv přímo spalovače.

11) Mohu zhubnout na konkrétní části těla ?
Bohužel, lokálně hubnout není možné. Tělo se zbavuje tuku postupně z celého těla nezávisle.

12) Spálím tuk na břiše pokud ho budu neustále cvičit ?
Jak píšeme výše, lokální hubnutí není možné, tudíž to takto nefunguje. Tuk na břiše spálíte spíše těmi cviky, které spálí hodně energie, například dřepy nebo výpady.

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.