Starší článek Novější článek

Z čeho poskládat správný jídelníček ?

  • Rady pro začátečníky
  • před 6 lety

*Z čeho poskládat správný jídelníček ?*

Pokud chcete měnit svou postavu, přibírat svalovou hmotu nebo redukovat tuk, vždy k tomu budete potřebovat vhodný jídelníček. Z čeho by se ale měl vhodný jídelníček skládat ? Rozdělujeme 3 základní makroživiny, které tvoří spolu s vitaminy a minerály a dalšími mikroživinami základ našeho jídelníčku. Ideálního jídelníčku dosáhneme, pokud budeme mít dostatek těchto živin s ohledem na náš cíl.

Jídelníček by se tedy měl určitě skládat z bílkovin, kde je najdeme? Například v mase, vejcích, řeckých jogurtech, rybách, vysoko-procentní šunce a sýrech. Naše svaly jsou tvořeny právě z bílkovin, takže tuto makroživinu nemůžeme opomíjet. Doporučujeme 1,5-2g bílkovin na 1kg tělesné váhy.

Další důležitou makroživinou jsou sacharidy, které slouží jako zdroj energie pro naše tělo a dávají nám energii i pro naše tréninky, takže není vhodné je úplně vynechat. Pokud váš cíl je redukovat tělesný tuk, doporučujeme konzumovat omezené množství sacharidů, pokud ale chcete přibrat, naopak toto množství zvyšte. Kde sacharidy najdeme? Vhodným zdrojem sacharidů je například ovoce, rýže, kuskus, brambory, těstoviny, žitný chléb, luštěniny.

A nakonec tuky, které jsou třetí makroživinou, bez které se náš jídelníček nemůže obejít. Jsou zásobárnou energie. Rozpouštějí se v něm některé vitamíny (A, E, D). Vhodným zdrojem tuků jsou například ryby, sýry, maso, ořechy, avokáda, oleje.

Chcete změnit svou postavu ? Navštivte http://shop.ziskejtelo.cz a vyberte si z mnoha produktů, které vám pomohou k lepší postavě.